Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Βιταμίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Οι άνθρωποι που έχουν αρκετή βιταμίνη Β στο αίμα τους παρουσιάζουν μειωμένο ρίσκο να προσβληθούν από καρκίνο του πνεύμονα, ακόμα κι αν καπνίζουν, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.


Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 και το αμινοξύ «μεθειονίνη» μειώνουν τον κίνδυνο κατά 50%, όπως κατέδειξε έρευνα που διεξήχθη σε 400.000 ανθρώπους. Τα συστατικά αυτά περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, στο ψάρι και το κρέας, αλλιώς, η πρόσληψή τους μπορεί να γίνει μέσω λήψης συμπληρωμάτων διατροφής. Το κόψιμο του καπνίσματος, όμως, συνεχίζει να είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί το ρίσκο καρκίνου του πνεύμονα.




Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, εκφράζουν την αμφιβολία τους σχετικά με την επιπλέον προστασία που μπορούν να προσφέρουν τα συμπληρώματα διατροφής. Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών μπορεί, απλώς, να προσφέρουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.



Είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες, πριν οι επιστήμονες να είναι σε θέση να εκφράσουν με βεβαιότητα ότι τα αυξημένα επίπεδα βιταμινών Β θα είναι ικανά να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.



Η Δρ. Παναγιώτα Μήτρου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καρκινικής Έρευνας, δηλώνει πως τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά, αφού διευρύνεται ο δρόμος για την κατανόηση του καρκίνου του πνεύμονα και ίσως οι πιθανότητες πρόληψης της ασθένειας.



«Είναι ζωτικής σημασίας να περάσουμε το μήνυμα στους καπνιστές ότι πρέπει να κόψουν το τσιγάρο, γιατί η λήψη βιταμινών δεν μπορεί να αποτρέψει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος» τονίζει η γιατρός.



Στην έρευνα συμμετείχαν καπνιστές, πρώην καπνιστές, αλλά και άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Άσχετα με το αν κάπνιζαν ή όχι, όσοι είχαν περισσότερη βιταμίνη Β6 στο αίμα τους και υψηλοτέρα επίπεδα μεθειονίνης, ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου